Familien SØL

Smaken av sydspissen er et samarbeid mellom Jentan på Båly, Lindesnes Fyr, Lindesnes brygghus og Lindesnes havhotell.

Hensikten er å fremme tradisjonelle lokale smaker med nye.

Lindesnes er fra gammelt av kjent som ei stor vikingbygd. Det sies at Dronning Åshild, kone av Ragnar Lodbrok kom fra nettopp Spangereid. Rødalgen Søl har blitt nevnt som en viktig kilde til mat fra denne tiden. Vi i smaken av sydspissen har et genuint ønske om at Søl og andre vekster fra havet igjen kan få innpass i nordisk kost.

Havets øl fra Lindesnes brygghus har lenge vert en del av #smakenavsydspissen sammen med Tangsaltet fra Lindesnes Fyr. Men nå har det kommet to nye tilskudd i familien Søl. Havets brente Mandler med salt og søl og Havpå. Havets mandler er herlige håndlagde brente Mandler på Besta`s vis. Krydret med en smak av sjøen. Mens Hav på er et silkemykt smørepålegg som smaker litt karamellaktig og er selvfølgelig tilsatt Søl og en liten anelse salt.

SØL
Palmaria palmata
ANDRE NORSKE NAVN
Soll, raudsoll, sauesoll, smalatare, blom.
Søl har vært brukt som mat helt siden vikingtiden, og er den eneste arten av makroalger som har hatt betydning som menneskeføde i Norden. Den kan samles hele året, er utbredt langs hele kysten og lett og sanke ved lavvann. Søl er rikt på vitaminer og mineraler, og har et høyt proteininnhold,sammenlignet med andre alger.

Samferdselsåren Spangereidkanalen

Så lenge folks ferdsel til sjøs var prisgitt vær- og vindforhold, representerte Lindesnes – Norges sydspiss – noe av et problem. Fra hanseatenes tid og fremover berettes det om det farlige farvannet rundt “Nesset” med sine mange og lumske feller for de sjøfarende. Men allerede i de norrøne sagaer hører vi om konger og stormenn som blir liggende i lang tid og vente på blidere vær slik at de kan komme seg rundt Lindesnes. Tidlig må den tanke ha meldt seg å trekke skipene over det smale eidet ved Spangereid. Planene om en kanal gjennom Spangereid ble likeledes forsøkt iverksatt på et tidlig tidspunkt. Peder Claussøn Friis skriver i det 16. århundre at det første spede forsøket på å grave kanal hadde skjedd forut for manns minne. Nylig ble spor etter en forhistorisk kanal gjenno eidet påvist. Den er tentativt datert til yngre romertid eller folkevandringstid. Spangereids helt sentrale posisjon på ruten mellom de østlige og de vestlige landsluter, kan ikke understrekes sterkt nok: De høvdinger som satt her, kontrollerte i realiteten all sjøveis trafikk mellom Vest-Norge og Viken. kilde: http://arkeologi.blogspot.no/2004/11/hedeby-kaupang-spangereid.html

Hilsen Jentan på Båly