Sei Satay!

I helgen er det lov å kose sei litt ekstra, og her kommer en oppskrift du ikke kan la være å prøve ut. Vil nesten våge å si at den er noe for sei selv.

  • 75 g chili
  • 200 g ingefær
  • 125 g kinesisk hvitløk
  • 2 stk sitron, saften
  • nøytral olje

Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmixer. Spe med olje til marinaden er passe tykk. Skal være som en litt tykk suppe.

Denne marinaden gir enhver rett et asiatisk preg og egner seg utmerket til fisk. Fisken bør ikke trekke i marinaden lengre en 30 min da sitron har en tendens til å koke råvaren. Et godt råd er å fryse ned marinaden i en isbit blokk så kan du enkelt ta opp terninger fra frysen etter behov.

Sei Satay med frisk nudelsalat

Passelig til 4 pers, tar ca 40 min å lage

  • 1 dl ingefær og chili marinade
  • 125 ml ketjap manis (søt soyasaus)
  • 1,5 ss sesamolje
  • 1 kg sei

Kjør alle ingrediensene sammen med en Kutt ut bein fra seifileten, disse ligger i ei rekke på midten. Er det store fileter kan du gjerne bare bruke den øverste delen som er tykkest. Lag så passe strimler eller terninger, helst ca 2 cm tykke. Bland denne inn med halve satay marinaden. LA trekke i 15 – 30 min. Stekes så i godt smør på middels til sterk varme ett par min. Så fort kjøttet ikke lengre er gjennomsiktig er fisken ferdig og må tas av varmen.

Satay saus

Bland resten av marinaden med et halvt glass peanøttsmør. Gjerne det økologiske fra mills. Rør så inn 3 ss vann og sausen er klar til servering.

  • 1 stk mango
  • 1/2 agurk
  • 100 g sukkererter
  • 1/4 granateple
  • 4 stk vårløk eller 1/2 rødløk
  • 1 neve frisk koriander
  • 2 never ruccola salat
  • 1 pk risnudler
  • 1/2 lime
  • 1 ts ingefærmarinade
  • 1 ts sesamolje

Trekk nudlene etter anvisning. Bland lime, marinade og sesamolje in med nudlene etter de har rent av seg vannet i et dørslag. Hell over på et fint fat eller i ei skål. Legg ruccola på toppen av nudlene. Kutt mango og agurk i terninger, finsnitt sukkererter, koriander og løk og bland over salaten. Så tar du fisken forsiktig og legger på toppen før du pynter fint med granat eple.

Sei er en fisk vi har mye av i havet. Den har de siste årene kommet litt i skyggen for populær fisk som breiflabb, torsk og laks men fortjener absolutt en plass på norske middagsbord igjen. Prøv denne varianten og jeg er sikker på at du ikke vil angre, og husk at det er viktig å kose sei:)

 

Vel bekomne!